Afval scheiden met onze Luxobin prullenbak

Het creëren van afval is in onze samenleving onvermijdelijk. Wat wel te vermijden is, is het slecht omgaan met het afval dat we creëren. Afval scheiden is een kleine moeite en toch wordt het nog niet door iedereen gedaan. De reden hiervoor? Misschien zien sommigen het belang er nog niet zo van in. Of wellicht willen ze wel beginnen met scheiden van afval maar hebben ze geen idee hoe? Onze Luxobin prullenbak zorgt ervoor dat afval scheiden heel gemakkelijk wordt. En laten we eerlijk zijn, hoe makkelijker het is hoe vaker je het doet!

Waarom moet afval worden gescheiden?

Dat het met ons milieu niet helemaal lekker gaat is al een lange tijd bekend. Er komen ook steeds meer manieren om beter met het milieu om te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is het stijgende aanbod in elektrische auto’s waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Een elektrische auto kost echter nog steeds aardig wat geld en is misschien niet voor iedereen direct haalbaar. Wat echter wel haalbaar is voor iedereen is afval scheiden met een prullenbak. Zeker bedrijven waar veel mensen aanwezig zijn, leveren een serieuze bijdrage wanneer ze afval gaan scheiden. Maar ook afval scheiden op scholen met veel leerlingen kan veel impact maken. Ook omdat op die scholen de volgende generatie rondloopt. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Het scheiden van afval draagt bij aan een beter milieu. Dit heeft allemaal te maken met het magische woord ‘recyclen’. De recyclebare materialen van het afval worden opnieuw gebruikt voor het maken van producten. Zo worden tweedehandse kleding of meubels in zijn geheel gebruikt om nieuwe producten van te maken. Ander afval wordt uit elkaar gehaald zodat de materialen apart kunnen worden hergebruikt. Oude batterijen bevatten bijvoorbeeld zink. Van dit zink wordt gebruik gemaakt bij het maken van dakgoten Dit zorgt er dus voor dat er een stuk minder nieuwe materialen hoeven te worden gebruikt en er dus minder van onze planeet wordt gevraagd.

Welke soorten afval zijn er om te scheiden?

We hebben het hierboven al over meubels en batterijen gehad. Beide vallen in een andere categorie afval.  Zo zijn er verschillende soorten afval van elkaar te onderscheiden die allemaal voor andere producten worden hergebruikt. Veel prullenbakken hebben meerdere bakken waar verschillende soorten afval in kan worden weggegooid. Zo is afval grofweg te onderscheiden in plastic, papier, GFT en glas.

Plastic

Er wordt ongeveer 40% van alle plastic verpakkingen hergebruikt. Dit worden nieuwe flessen, flacons, speelgoed of emmers. Wanneer je plastic gaat scheiden moet de verpakking wel leeg zijn. Het hoeft echter niet helemaal schoon te worden gemaakt. Ook kan je het etiket gerust erop laten zitten. Bij veel gemeenten kan plastic in één zak met blik en drankenkartons.

Papier

Van het papier en karton gaat 73% in de papierbak. Papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton. Het correct scheiden van papierafval kan dus een hoop bomen besparen. Wat naast papier ook in de papierbak mag, zijn nietjes, papierclips, plakband en (venster)enveloppen.

GFT: Groente, fruit en tuinafval

Van al het GFT afval wordt ongeveer de helft gescheiden ingezameld. Van dit GFT afval wordt vervolgens compost of gas gemaakt. Ook notendoppen, koffie en etensresten mogen gerust bij het GFT afval. 

Glas

Bij verpakkingsglas kun je denken aan potjes en flessen. Hiervan wordt maar liefst 79% gescheiden ingezameld. Glas heeft een hele mooie eigenschap. Het is namelijk oneindig vaak te recyclen. Het is niet nodig om het glas eerst om te spoelen voor je het in de glasbak gooit.

Denk aan deze tips wanneer je afval gaat scheiden

Inmiddels ben je op de hoogte van de reden waarom afval scheiden zo belangrijk is en welke verschillende soorten afval er zijn. Je weet ook hoe je deze het best kunt scheiden. Toch zijn hier nog een aantal handige tips die het scheiden van afval nog gemakkelijker en vooral efficiënter maakt.

1. Duidelijke communicatie over het scheiden van afval

Dat jij nu prima in staat bent om afval te scheiden wil niet direct zeggen dat iedereen in jouw omgeving dat ook is. Communiceer dus duidelijk over hoe jullie dit gaan implementeren. Kom erachter wat voor jou het meest handig is en zorg ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het zou namelijk erg zonde zijn als jij alle moeite doet om het afval in de juiste bak te gooien maar je medebewoner er gewoon van alles bij gooit!

2. Zorg voor de juiste prullenbak

Het is mogelijk om voor elke soort afval een aparte prullenbak te hebben. Dit is echter niet erg handig en bovendien neemt dit veel ruimte in beslag. Kies daarom de juiste prullenbak uit. Zo zijn er veel prullenbakken met allerlei aparte vakjes die ervoor zorgt dat je op één centrale plek al je soorten afval kwijt kunt.

3. Probeer zo min mogelijk afval te creëren

We hebben het natuurlijk de hele tijd over het scheiden van afval, maar een andere manier om bij te dragen is het creëren van minder afval. Een mooi en praktisch voorbeeld hiervan is de manier waarop je een fles water meeneemt naar je werk of naar school. Kies je er dagelijks voor om een nieuw plastic flesje van een supermarkt mee te nemen? Of maak je gebruik van een fles zoals de welbekende dopper die telkens opnieuw te vullen is?

4. Maak optimaal gebruik van de prullenbakken

Deze tip klinkt voor de hand liggend maar in de praktijk gaat dit nog vaak fout. Zeker bij de plastic bak wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die de prullenbak biedt. Zo wordt flesjes vaak niet klein gemaakt voordat ze erin worden gegooid en wordt de prullenbak niet aangestampt. Hierdoor komt er onnodig veel lucht in de prullenbak die kan worden gevuld met nog meer afval. Stamp de prullenbak dus goed aan en maak er optimaal gebruik van.

Maak afval scheiden makkelijk met onze Luxobin prullenbak

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om aan de slag te gaan met het scheiden van afval? Bij Luxobin hebben we de ideale prullenbak die het scheiden van afval gemakkelijk en leuk maakt. Zo bestaat de prullenbak uit vier verschillende afvalstromen in één compacte bak. Geen afvalbakken meer die overal verspreid staan, maar alles gecombineerd in één overzichtelijk frame! Heb jij vragen over het scheiden van afval of over onze Luxobin prullenbak? Neem gerust contact met ons op.